Optaktsarrangementer - De Dødes Dag

Foredrag i Skelager Kirke v. Lise Holck Jørgensen.

Foredrag i Frederikskirken v. fotograf Klaus Bo.

Foredrag i Lisbjerg sognegård v. Steen Bonde.

Foredrag i UngK

Foredrag i Frederikskirken v. Hans Sejr Stentoft.

Værket `Passion´ i Skt. Lukas Kirke.

Folkekirken i Aarhus´ arrangement, De Dødes Dag, ligger i år den 5. november og foregår på Vestre Kirkegård med koncerter, oplæsning, taler o.m.a. Som optakt til De Dødes Dag har flere kirker arrangeret begivenheder, som peger hen mod dagen.

De Dødes Dag er en fælles mindedag for alle, der har oplevet at miste. Dagen og de arrangementer, der kommer til at foregå, er henvendt til alle, der ønsker at mindes deres døde i meningsfulde og respektfulde omgivelser. Arrangementet er gratis og tilmelding er ikke nødvendig. Alle er velkomne til at komme forbi i løbet af dagen. De Dødes Dag er arrangeret i et samarbejde mellem Folkekirken i Aarhus, Aarhus Domprovsti og Aarhus Kommune og finder sted den 5. november på Vestre Kirkegård i Aarhus. 

Inden dagen vil der være en række optaktsarrangementer. Disse kan man læse om herunder.

Skelager Kirke - 6. oktober kl. 19.30-21.00
FOREDRAG OM SORG, TAB OG FERTILITETSUDFORDRINGER

Kom og vær med når Lise Holck Jørgensen, lektor i psykolog og cand.pæd.pæd.psyk. stiller skarp på de sociale og psykologiske konsekvenser, der kan opstå i forbindelse fertilitetsudfordringer. Bliv klogere på følelser og reaktioner som sorg, længsel, håb, ensomhed, frygt og stress. Foredraget henvender sig til alle der er i berøring med fertilitetsudfordringer. Det kan være du er i fertilitetsbehandling eller har oplevet graviditetstab. Du er også meget velkommen, hvis du er pårørende til én der oplever fertilitetsudfordringer og gerne vil vide mere om de psykologiske udfordringer der kan opstå og hvordan du kan støttet op omkring din kære. Der vil være mulighed for dialog og spørgsmål i forlængelse af foredraget. Vi afslutter aftenen med en guidet øvelse, så du får inspiration til at passe på din mentale sundhed. Læs mere her.

Frederikskirkens sognegård - 1. november kl. 19.00-21.00
DEN FYSISKE DØD v. FOTOGRAF KLAUS BO

Et foredrag om døden som en fysisk og social begivenhed af den prisbelønnede danske fotograf Klaus Bo. Med udgangspunkt i sine tankevækkende billeder af døderitualer, tages publikum med på en rejse rundt i forskellige kulturer og religioners forståelser og ritualer omkring døden. Foredraget belyser, hvordan menneskers forhold til døden afspejler sig i de fysiske rammer.

Arrangører: Fotoklubben ISO8000 og Skåde Sogns menighedsråd

Ingen tilmelding – gratis at deltage. Der kan købes kaffe/te/øl/vand – indtægten går ubeskåret til Hospice Søholms Støtteforening. Læs mere her.

Lisbjerg Sognegård - 2. november kl. 18.30
HØJSKOLEAFTEN: MAN SKAL IKKE TAGE SORGERNE PÅ FORSKUD - ELLER HVAD? FOREDRAG v. HOSPITALSPRÆST STEEN BONDE

Sorg forbindes ofte med tab. Som tilknyttet Enhed for Lindrende Behandling på Aarhus Universitetshospital, støder Bonde for det meste på en anden sorg: han kalder den vente-sorg. En sorg forbundet med fx langvarig sygdom, som ofte langsomt fører til døden. Det er den syges og de pårørendes sorg over tabet af dagligdagens muligheder, efterhånden som sygdommen forværres. Hvordan kan man støtte familier i vente-sorg? Hvordan kan man tage sorgerne på forskud på en livsfremmende måde?

Tilmelding til højskoleaften med spisning senest onsdag den 26. oktober på lisbjerg.sogn@km.dk eller tlf. 51 81 13 44.

UngK - 2. november kl. 18.30-21.00
LAD OS TALE OM DØDEN

I anledning af Allehelgen inviterer vi onsdag den 2. november til gratis TALK med forfatterne Vilma Sandnes Johansson og Joakim Kruse Lykke. Tidligere på året høstede de begge flotte anmeldelser for deres debutromaner om som ung at miste sin mor. I løbet af aftenen vil de fortælle deres historie og læse uddrag fra deres bøger. Det hele i samtale med sognepræst og sorggruppeleder Christina Holm Egelund. Vi kommer ind på temaer som ventesorg, relationer, minder og det at møde mennesker i sorg. Der er også mulighed for spørgsmål og refleksioner – kort sagt vi taler om døden denne aften i UngK på Nørre Allé 23K. 

UngK og UngK's arrangementer henvender sig til de 18 til 30 årige. Læs om UngK her.

Læs nærmere om arrangementet her. 

Skt. Lukas Kirke - 2. november kl. 19.30-21.00
SANSELIG ALLEHELGENSGUDSTJENESTE FOR HOVED, KROP OG SJÆL

Sanselig gudstjeneste er en gudstjeneste for både sjæl og krop. Med udgangspunkt i bevægelse, bøn, rolig musik og bibelske tekster mødes vi i kirkerummet til en gudstjeneste, der udfordrer sanserne, fysikken og sindet. Den 2. november vil gudstjenesten tage afsæt i Allehelgen. Vi vil tænde lys, mindes og være sammen om taknemmeligheden over det, der har været og sorgen over det, der ikke er mere. Gudstjenesten finder sted i kirkerummet. 
Kom i behageligt tøj du kan bevæge dig i, medbring gerne varme sokker og en varm trøje, da vi skal være på kirkegulvet. Vi har yogamåtter, tæpper og puder til dig.

Alle er velkomne – kom lige som du er. Læs mere her.

Frederikskirkens sognegård - 3. november kl. 19.00-21.00
PÅ BEGGE SIDER - FORTÆLLLINGEN FRA LIVET OM DØDEN v. MENIGHEDSRÅDSMEDLEM HANS SEJR STENTOFT

Sorg er som et glasskår i vandkanten. Skarpt og skrøbeligt i starten, men med tiden bliver det rundere i kanten. Sorgen lindres. Hans mistede sin ægtefælde en solrig søndag morgen tilbage i maj 2019. Foredraget er sanselige fortællinger igennem de følelser, den efterladte møder efter sit tab. Om at møde andre mennesker med sin sorg og ikke mindst at møde sig selv. Sorg handler også om kærlighed og om at opleve at kunne græde og grine på samme tid. Hans tager udgangspunkt i sin egen sorg og sin egen kærlighedshistorie, ud fra at et hvert dødsfald har sin egen fortælling.

Arrangør: Skåde Sogns menighedsråd

Ingen tilmelding – gratis at deltage. Der kan købes kaffe/te/øl/vand – indtægten går ubeskåret til Det Nationale Sorgcenter. læs mere her.

Skt. Lukas Kirke - 5. november kl. 20.00
PASSION - SKT. LUKAS KIRKE I SAMARBEJDE MED KVINDEKORET VOX MARIÆ

Passion er et nyskrevet værk i tekst og musik af Jakob Sheppard - et mix af rytmisk musik og klassisk kor. Opføres første gang lørdag 5. november kl 20 i Lukas kirke i samarbejde med kvindekoret, Vox Mariæ.

Ordet passion kommer af latin og betyder lidelse. Passionsmusik er en kirkelig genre, særligt kendt hos Bach, der fortolker Jesu lidelseshistorie fra Det Nye testamente. Jakob Sheppards Passion er en fornyelse af denne genre i form af rytmisk, elektrisk musik og moderne tekst, der rækker ind i lidelseshistorier fra en moderne virkelighed med ensomhed, sygdom, skilsmisse osv. Sange om det, der gør ondt. Passion er en nedstigning i lidelsen, smerten. Alt det vi frygter og hver dag prøver at flygte fra. Men som i Biblen er der også en opstigning fra de døde: Jakob Sheppards Passion handler også om at genopstå, finde livsmod og lidenskab (passion) på den anden side af en livskrise.

Orkester:
Jakob Sheppard (vokal), Robert Karlsson (bratsch), Sofia Lind Pedersen (cello), Nikolaj Heyman (el-guitar, electronica). Kor: Vox Mariæ. Dirigent: Severin Korsgaard. Musik, tekst, arrangementer: Jakob Sheppard. Læs mere her.

 

Programmet for De Dødes Dag kan læses her.