Dåben - en god start på livet

Vil I gerne have, at jeres barn bliver døbt i kirken?

Hos Folkekirken i Aarhus har I to muligheder. I kan få jeres barn døbt ved en traditionel dåb, men I har også mulighed for at vælge en lidt anderledes dåb, nemlig DropInDåb som du kan læse om her.

En traditionel dåb foregår enten til en søndagsgudstjeneste eller ved en særlig dåbsgudstjeneste. Der skal bestilles tid til dåben og forældrene og præsten har en dåbssamtale inden dåben, hvor I blandt andet taler om, hvordan dagen kommer til at foregå.

Hvordan foregår en dåb

Dåben foregår ofte i den første del af gudstjenesten. Her bliver forældre, faddere og barnet kaldt op til døbefonten og der bedes en bøn.

Gudmoderen eller -faderen, som oftest er en forælder eller en fadder, bærer barnet og præsten tegner korset over barnets ansigt og bryst. Herefter siger gudmoderen eller -faderen barnets navn og svarer ja til spørgsmålene i trosbekendelsen på barnets vegne.

Dåben afsluttes med, at præsten hælder vand over barnets hoved tre gange - for Gud Fader, Gud Søn og Gud Helligånd - og velsigner barnet ved at lægge sin hånd på barnets hoved.

Efter dåben holdes en kort tale til forældrene og fadderne om, at de har pligt til at lære barnet om kristendommen - såvel i det daglige liv som i kirken.

Der må være op til fem faddere og fadderne skal selv være døbt.

Inden dåben skal kirken have tilsendt barnets navn samt navn og adresse på fadderne.  

Vil I vide, hvordan det helt præcist foregår I jeres kirke, kan I finde kontaktoplysninger og hjemmeside for jeres lokale kirke her.

Er I i tvivl?

Måske er I ikke helt enige om, om jeres barn skal døbes eller ej. Og det er også en stor beslutning. 

Måske din partner gerne vil have, at jeres barn bliver døbt, fordi det er traditionen i familien og din partner gerne vil give de kristne værdier og tro videre? Og måske du tænker, at du gerne vil vente med at døbe dit barn, så han/hun selv kan bestemme?

Er I stadig i tvivl? Eller måske uenige? Så kan I se videoen herunder, hvor I får et indblik i dåben.

Salmer til dåben?

Du kan lytte til melodierne, læse teksterne og finde de rette salmer til dåben i den online samlebog.

Find den online salmebog her.

Dåb - skal, skal ikke?

Hvis du vil have dit barn døbt,
kan du finde din kirke ved at trykke på kortet:

Følg os på Facebook