Hvad er Folkekirken i Aarhus – det sociale arbejde?
Folkekirken i Aarhus – det sociale arbejde er et sekretariat, hvis formål er at støtte folkekirken i Aarhus i at løfte sit sociale ansvar om omsorg og fælleskab for medmennesker – diakoni.
Sekretariatet arbejder for, at folkekirken i Aarhus har relevante og synlige tilbud om støtte og fællesskab for børn, unge, voksne og ældre i forskellige svære livssituationer.
Sekretariatet blev oprettet pr. 1. januar 2020 under Folkekirken i Aarhus. Folkekirken i Aarhus - det sociale arbejde er et samarbejde mellem de tre Aarhus-provstier, der omkranser Aarhus midtby og er en efterfølger for FolkekirkeSamvirket.
Hvad kan du bruge sekretariatet til?
Har du en idé, som du gerne vil have sparring omkring, vil du gerne samarbejde med folkekirken, søger du en bestemt aktivitet eller vil du gerne være frivillig, så kan du finde kontaktoplysninger på sekretariatet her.
Her vil du blive guidet videre og sat i forbindelse med relevante medarbejdere og frivillige. Det kan også være, vi i samarbejde kan hjælpe hinanden med at etablere det tilbud, du leder efter, hvis det ikke er noget, vi har i Folkekirken i Aarhus.



Hvilke opgaver har sekretariatet?
Der er to grene af opgaver hos Folkekirken i Aarhus – det sociale arbejde: det interne og det eksterne.
Interne opgaver
Den første gren i sekretariatet er det interne samarbejde på tværs af Aarhus Nordre-, Vestre- og Søndre provstier og de 50 sogne, der er i Folkekirken i Aarhus. Folkekirken i Aarhus – det sociale arbejde samarbejder her med præster, menighedsråd, medarbejdere og frivillige om sociale tiltag i folkekirkeligt regi.
Det kan eksempelvis være i forhold til at starte en ny aktivitet i et sogn, eller videreudvikling og koordinering af eksisterende aktiviteter som sorggrupper og besøgstjenester på tværs af sognene.
Eksterne opgaver
Den anden gren er det eksterne samarbejde, hvor sekretariatet bygger bro mellem folkekirken og Aarhus Kommune samt sociale civilsamfundsorganisationer som Kirkens Korshær, Røde Kors og Ældresagen.
Med Aarhus Kommune er der eksempelvis et samarbejde omkring ensomhedsbekæmpende aktiviteter for ældre.
Et andet eksempel er Aarhus Vinterherberg for udenlandske hjemløse. Her er tilbud om varm mad, en seng at sove i og samvær og snak. Aarhus Vinterherberg drives i samarbejde med Kirkens Korshær, Røde Kors og Blå Kors.


Strukturen i sekretariatet
Hos Folkekirken i Aarhus - det sociale arbejde er der ansat en udviklingskonsulent, som varetager de daglige opgaver. Som fundament for sekretariatet står en bestyrelse, der består af en repræsentant for provsterne samt en repræsentant fra hvert provsti. Bestyrelsen er ansvarlig for samarbejdet mellem de tre provstiudvalg om folkekirkens sociale arbejde i Aarhus Kommune.
Find kontaktoplysninger på udviklingskonsulent Christina Daa Horshauge her.
Bestyrelsens fire medlemmer er:
- Helga Kolby (Aarhus Søndre Provsti)
- Michael Pedersen (Aarhus Vestre Provsti)
- Boris Sandvad (Aarhus Nordre Provsti)
- Esben Thusgård (provst - formand for forretningsudvalget)