Måske troede du, at pynt og buketter fra kirkegårdene røg direkte i kompostbunken, når de skulle fjernes. Sådan er det desværre ikke. Det meste kirkegårdspynt indeholder ikke-komposterbare elementer i form af bl.a. ståltråd, plastik og oasis, som ikke er biologisk nedbrydeligt. Det betyder at der alene i Aarhus Søndre Provsti hvert år produceres mange tons affald, som ender i restaffald, selvom det primært består af blomster, grene og blade. Personalet på kirkegårdene har ikke tid til at finsortere hver eneste krans, dekoration eller buket.
Aarhus Søndre Provsti tager nu fat om problemet og indfører i samarbejde med lokale blomsterhandlere en ny mærkningsordning, så forbrugeren får mulighed for at tilvælge en dekoration eller buket, der kan komposteres.
Hos de blomsterhandlere, der er indgået i samarbejdet, vil der i butikkerne blive gjort opmærksom på muligheden i form af skiltning. Køber man en dekoration eller buket, vil denne ligeledes få påsat et mærkat, som viser medarbejderne på kirkegårdene, at hele produktet kan komposteres. Mærkatet kaldes et ”Manilamærke”. Det er svanemærket og kan naturligvis også komposteres.
Indtil videre er seks blomsterhandlere i Aarhus Søndre Provsti med i det nye samarbejde, men man håber naturligvis på, at ideen vil sprede sig til flere blomsterhandlere og ikke mindst til forbrugeren, der nu får mulighed for at gøre et positivt tilvalg. Det er en kulturændring, som vi ser det i mange andre af vores adfærdsmønstre i disse år.
På landsplan er der p.t. kun få provstier, der har indført en lignende ordning, men det forventes at langt flere – også i Aarhus – vil komme med på ordningen inden for overskuelig tid.
Ønsker man som planteskole, dagligvarebutik eller blomsterhandler at indtræde i ordningen, er man velkommen til at kontakte udviklingskonsulent Pernille Wittrup Gad på tlf. 40 12 30 10, for at høre nærmere.