Kirkeligt rejsegilde i Nye

Vandrekirken som er flyttet fra Balle sogn og som genopføres i Nye. Kirken er tegnet af Årstidernes Arkitekter. Foto. Ib Sørensen

Selve kirkens skelet er rejst og ses bag stilladset. På onsdag den 20. marts er der rejsegilde for Fællesskabets Hus i Nye.

”Fællesskabets Hus” er navnet på kirke- og kulturhuset, der i øjeblikket rejses i Nye. På onsdag den 20. marts, er der rejsegilde. Vandrekirken, der er transporteret fra Hvinningdal ved Silkeborg for at genopføres i Nye, begynder at tage form.

”Fællesskabets Hus” er en del af Tækkers byudviklingsprojekt i Nye nord for Aarhus. Kirken, der oprindeligt blev indviet i Balle sogn ved Silkeborg i 1995, er i sin tid bygget som en vandrekirke. Dvs. at den fra starten af er tænkt som en kirke, der kan flyttes. Den er derfor bygget af træelementer, som kan nedtages og genopføres et nyt sted. Det nye sted er Nye.

Tækker erhvervede sig kirken med henblik på at skabe et rum for blandt andet kirkelige handlinger men også fx koncerter, fællesmøder, kunstudstillinger, pasningsordninger og meget andet for beboerne i og omkring Elev og Nye. I brugerrådet sidder således både repræsentanter fra Tækker, beboere fra Nye og repræsentanter fra Elev sogns menighedsråd.

Tækker og Elev sogn har i en årrække været i dialog med henblik på at skabe kirkelige aktiviteter i Nye. Det er under denne dialog at Tækker, via bygherrerådgiver Finn Balle ApS, på et tidspunkt bliver opmærksom på vandrekirken i Balle Sogn. Da man i Balle Sogn alligevel stod foran byggeriet af en blivende kirke, hvorfor vandrekirken blev lukket ned, var muligheden oplagt.

Vandrekirken er nu blevet skilt ad nærmest bræt for bræt og er blevet transporteret til Nye. Her har man støbt fundamentet, så kirken igen kan samles og nu er man så vidt, at selve skelettet er rejst og man derfor er klar til at holde rejsegilde for håndværkere, beboere og andre interessenter på onsdag den 20. marts kl. 16.

Sammen med kirken følger også det liturgiske inventar – alter, prædikestol, døbefont m.v. – som overdrages til Elev sogn. Kirkestole, et lille orgel og et komplet lyd- og teleslyngeanlæg følger også med.

Når Fællesskabets Hus står endeligt forankret på sin nye plads, er det desuden planen, at bygningen bliver malet rosa. Med andre ord er der tale om et byggeri med både en spændende historie, en nytænkende måde at drive kirke og fælleshus på – og et ret iøjnefaldende visuelt udtryk. På længere sigt er det hensigten, at der skal bygges en blivende kirke i Nye.

Læs også artiklen i Aarhus Onsdag