86% af medlemmerne af folkekirken mener, at kirken bør prioritere midlerne på at vedligeholde kirkegårdene godt samt til at hjælpe syge, gamle og socialt udsatte. Særligt det sociale arbejde har altid været en del af folkekirkens DNA. I folkekirken kan du komme ind fra gaden og blive rummet, som du er, uanset hvor du er i livet. Hvad enten behovet er sjælesorg, samtalegrupper eller noget så basalt som et måltid mad, har folkekirken et tilbud til dig. Du skal ikke forklare og forsvare dig i mødet med folkekirken. Du skal ikke vise sygesikringsbevis, pas eller anden legimitation med cpr-nummer.
Mød Phillip og Ea, der i en svær situation, har benyttet sig af folkekirken
I denne video kan du møde Phillip. Da Philips kæreste fortalte ham, at hun var gravid, følte han ingen glæde. Tværtimod. Men hvor siger man højt, at man ikke glæder sig til at blive far? For Philip blev det i den lokale kirke, hvor han fandt en gruppe for kommende fædre.
Her kan du møde Ea. Da Ea var 19 år gammel, fandt hun sin mor død. Moderen havde taget sit eget liv. Døden er svær at leve med, men lige så svær at tale med omverdenen om, oplevede Ea. På Rigshospitalet mødte hun en præst, der både lyttede og turde tale om det, der er svært.
I folkekirken arbejder vi hver dag for at hjælpe mennesker, der på den ene eller anden måder står i en socialt udsat situation. Det kan være på grund af alder, sygdom, økonomi eller små og store livskriser, som kan gøre tilværelsen usikker.
Folkekirken skaber netværk og samvær for ensomme. Vi uddeler mad og rådgiver udsatte borgere. Vi tilbyder samtaler for mennesker, der har brug for en at tale med, og arrangerer sommerlejre for børn, der ellers ikke ville komme på ferie. Det er blot nogle af de synlige tilbud, som udgør folkekirkens sociale arbejde.
Så er der alt det sociale arbejde, som vi gør uden næsten at tænke over det. Det er kaffen, der bliver sat over, når et menneske trænger til en pause. Det er besøget hos en, der ikke længere kan eller har lyst til at gå ud ad sin dør. Det er invitationen til juleaften for den, der ellers skal sidde alene.
Arbejdet er varieret, alt efter de lokale ressourcer og behov. Men uanset hvor i landet vi befinder os, er blikket for dem, der har brug for hjælp, en af folkekirkens vigtigste opgaver.
Du kan læse nærmere om Folkekirken i Aarhus' sociale arbejde her - og hvis du vil høre nærmere om det ene eller andet tilbud, er du velkommen til at kontakte udviklingskonsulent på området, Christina Daa Horshauge, som du finder her.