2. søndag i advent - Adventskransen

På søndag er det anden søndag i advent og på adventskransen tænder vi lys nummer to. Læs lidt om adventskransens historie og betydning herunder.

Adventskransen hører for de fleste uløseligt sammen med adventstiden. Men ligesom juletræet er også adventskransen en ny gæst i de danske hjem

Adventskransen kom fra Tyskland til Danmark og de første hang i Sønderjylland i årerne omkring Første Verdenskrig. Sønderjylland var tysk i perioden 1864-1920. Så det er ikke en skik, der er hentet til Danmark - men mere en skik, der blev overført fra den ene del af Tyskland til den anden.

De dansk-sindede i det daværende Nordtyskland pyntede i denne periode adventskransen med røde og hvide bånd for at markere deres tilhørsforhold til Danmark, og de fik opbakning fra allerhøjeste sted. Christian d. 10's hustru Dronning Alexandrine, som oprindelig kom fra Tyskland og derfor kendte til skikken hjemmefra, indførte i 1918 adventskransen i kongehuset. I mange kirker bruger man lilla bånd i adventskransen, da det er den liturgiske farve for adventstiden.

I 1920 blev Sønderjylland igen forenet med Danmark, og dermed var skikken kommet til landet.

Efter adventskransen var kommet til Danmark, gik der nogen tid, før traditionen virkelig blev rodfæstet i den danske tradition. Adventskransen fik nemlig først sit store gennembrud under Anden Verdenskrig, hvor det at tænde lys blev et symbol på frihed og håb, forstået både religiøst og politisk. Lysene var naturligvis hvide, og kransen var stadig pyntet med røde og hvide bånd for at markere det nationale tilhørsforhold.

Kilde: kristendom.dk